Ga naar de inhoud

FAQ

Bekijk hier veelgestelde vragen over het Individueel Register Fysiotherapie, overstappen, KRF NL en facturatie

Vragen en antwoorden over Individueel Register Fysiotherapie

Het Individueel Register Fysiotherapie is het kwaliteitsregister van het KNGF. Het Keurmerk Fysiotherapie Individueel Register is een kwaliteitsregister van SKF. Onafhankelijk van in welk kwaliteitsregister je ingeschreven staat, kun je lid zijn van het KNGF, de beroepsvereniging voor alle fysiotherapeuten in Nederland. Opzeggen van registratie of overstappen naar het Individueel Register Keurmerk Fysiotherapie heeft geen gevolgen voor je eventuele KNGF-lidmaatschap

De Beroepsinhoudelijke verenigingen van het KNGF (BI’s) hebben het generaal pardon (besluit december 2023) verruimd. Dit betekent dat voor verbijzonderde fysiotherapeuten die van SKF zich willen registreren in het Individueel Register Fysiotherapie (voorheen KRF NL) de mastereis vervalt als je langer dan twee jaar uitgeschreven bent geweest en je je nu opnieuw wilt registeren. Vanzelfsprekend moet je wel hebben voldaan aan de jaarlijkse herregistratie eisen van SKF. Let op! Punten die behaald zijn bij SKF kunnen niet meegenomen worden naar het Individueel Register Fysiotherapie.

Dit is in de ALV van het KNGF op 29 september 2021 besloten. De vijf punten zijn een stimulans om te blijven leren en ontwikkelen. Het is vooral een reminder om te voorkomen dat je aan het eind van de registratieperiode een inhaalslag moet maken. Als je niet voldoet aan de jaarlijkse punteneis heeft dat geen gevolgen. Wél moet je in deze vijf-jaarsregistratieperiode in totaal (minimaal) 120 punten halen. Voor meer informatie over de punteneis zie de Uitvoeringsregeling Individueel Register Fysiotherapie op de website

Na CKR kwam KRF NL (van 1-1-2020 t/m 31-12-2024) en sinds 1 januari 2025 is dat het Individueel Register Fysiotherapie geworden met daarnaast een individueel register van SKF. Sinds 2014 bestaan er twee individuele kwaliteitsregisters voor fysiotherapeuten. 

We zijn bezig om de overstapregeling met SKF uit te werken en technisch in te bouwen in PE-online. Binnenkort is dit mogelijk.  

Met de overstapregeling kun je straks makkelijk overstappen (door jouw dossier over te dragen) met behoud van je punten en je registratieperiode. Het is de bedoeling dat je maar één keer hoeft te betalen voor een registratiejaar, ook als je overstapt naar een andere organisatie. KNGF en SKF zorgen onderling voor de verrekening van kosten.  

Ja, voor deelname aan peer review ontvang je 2 vakinhoudelijke punten per bijeenkomst. Als je in het Keurmerk Fysiotherapie Individueel Register (SKF) staat is peer review verplicht. Als je in het Individueel Register Fysiotherapie staat dan is peer review niet verplicht.  

Dat kan in PE-Online. Klik op ‘wijzig registratie’ en dan op ‘Aanvraag Deel en/of Aantekeningregister’ 

Je kunt jouw registratie(s) in deel- en/of aantekeningregister(s) in KRF NL zelf beëindigen via Mijn dossier in PE-online. Kies Wijzig registratie in de blauwe menubalk, kies Uitschrijven en kies Uitschrijving deel of aantekeningregister

Volgens de betalingsvoorwaarden (opent in nieuw tabblad) kan jouw registratie alleen per jaar worden beëindigd met inachtneming van een maand opzegtermijn.

Eventuele puntentekorten/overschotten zullen pas in het puntenoverzicht in PE-online zichtbaar zijn na de definitieve verwerking van de herregistratie rond april/mei 2025.

Je kunt dit regelen via Mijn dossier in PE-online. Kies Wijzig registratie in de blauwe menubalk, kies Uitschrijving Basisregister Fysiotherapeut.

Vragen en antwoorden over KRF NL

Je kunt jouw herregistratie voor de volgende registratieperiode die begint op 1-1-2025 en eindigt op 31-12-2029 zelf regelen via Mijn Dossier in PE-online.

Gebruik daarvoor de knop Indienen (geel gearceerd), zie voorbeeld hieronder:

Lees hier (opent in nieuw tabblad) meer over het Individueel register Fysiotherapie en alle eisen en voorwaarden.

Puntentekort

Er is sprake van een puntentekort wanneer niet aan de minimumeis van het Vakinhoudelijk deel is voldaan en/of niet aan de minimale totale punteneis is voldaan. Herregistratie is alleen mogelijk bij een puntentekort niet lager dan -10 punten op de geldende totale punteneis en/of niet lager dan -10 punten op de vakinhoudelijke punteneis(en). Dit tekort wordt meegenomen naar de volgende registratieperiode en dient gecompenseerd te worden in het eerste jaar na herregistratie. Dit geldt zowel voor de punteneis voor een volledige registratieperiode als een punteneis naar rato bij instroom gedurende de registratieperiode.

Het puntentekort dat meegenomen mag en gecompenseerd dient te worden is voor:

  • Basisregister: puntentotaal, maximaal -10 punten
  • Basisregister: Vakinhoudelijk deel, maximaal -10 punten;
  • Deelregister: maximaal -10 punten.
  • Aantekeningenregister: maximaal -4 punten.

Het totale puntentekort per register(deel) mag niet groter zijn dan -10 punten. Het meenemen van een puntentekort is niet van toepassing wanneer dispensatie (uitstel) is verleend voor het behalen van punten.

Puntenoverschot

Er is sprake van een puntenoverschot zodra het totaal aantal behaalde punten hoger is dan de geldende totale punteneis. Voorwaarde om punten mee te mogen nemen is dat ook voldaan is aan de minimum punteneis van het Vakinhoudelijk deel. Dit geldt zowel voor de punteneis voor een volledige registratieperiode als een punteneis naar rato bij instroom gedurende de registratieperiode.

Wanneer er sprake is van een puntenoverschot en voldaan wordt aan de voorwaarde, geldt dat er een beperkt aantal punten meegenomen mag worden meegenomen naar de volgende registratieperiode:

  • Voor het Vakinhoudelijk deel van het Basisregister kan de fysiotherapeut maximaal +10 punten van het puntenoverschot in dit deel boven de minimumeis van 40 punten meenemen, als het puntenoverschot boven het puntentotaal en de minimale vakinhoudelijke eis dit toestaan.
  • Voor een Deelregister kan de fysiotherapeut maximaal +10 punten meenemen, als het puntenoverschot boven het puntentotaal en de minimale vakinhoudelijke eis van 40 punten van dit deel dit toestaan.
  • Voor een Aantekeningregister kan de fysiotherapeut maximaal +4 punten meenemen, als het puntenoverschot boven het puntentotaal en de minimale vakinhoudelijke eis van 16 punten van dit deel dit toestaan.
  • Voor het Beroepsgerelateerd deel kan de fysiotherapeut maximaal 10 punten meenemen, als het puntenoverschot boven het puntentotaal dit toestaat en er meer dan 10 beroepsgerelateerde punten zijn behaald. Er is hier dus sprake van een puntenoverschot in dit deel vanaf 11 behaalde punten.

Het maximum aantal punten dat mag worden meegenomen naar de volgende registratieperiode is dus afhankelijk van het aantal registraties en het puntenoverschot boven de eis van het puntentotaal

Haal het puntentekort zo snel mogelijk in. Mail ons certificaten van de door jou behaalde punten/scholingen waarmee je het puntentekort hebt ingehaald. De dag nadat je het puntentekort hebt ingehaald start jouw registratie weer.

Let op! Er is dus een onderbreking in jouw registratie ontstaan.

Wil je een overzicht van je punten bewaren? Je kan een kopie van je puntenoverzicht downloaden via jouw dossier (opent in nieuw tabblad) in PE-online tot uiterlijk 31 maart 2025.

Ga naar ‘Mijn Dossier’ en klik vervolgens op ‘Totaaloverzicht activiteiten (alle jaren)’. Je kan de datum ‘van’ en ‘tot en met’ aanpassen naar een datum naar keuze (bijvoorbeeld 1-1-2018). Klik vervolgens op ‘Filteren’. Je krijgt dan alle activiteiten die vanaf die datum zijn toegekend. Klik op ‘Deel activiteiten’ (bovenaan) en klik daarna op ‘Selecteer alles’ en kies vervolgens voor ‘Maak PDF’ of ‘Maak Excel’. Het bestand kan je vervolgens opslaan op je eigen apparaat.

Fysiotherapeuten die ingeschreven staan in KRF NL zijn voor patiënten en verwijzers vindbaar op de website defysiotherapeut.com. Bij uitschrijving uit KRF NL komt dit automatisch te vervallen.

Overstappen van KRF NL naar Keurmerk Fysiotherapie Individueel Register

De coulanceregeling was bedoeld als een voorlopige stap richting een fusie tussen de beide kwaliteitsregisters. Nu de fusie niet door is gegaan heeft SKF de coulanceregeling gestopt per 1 januari 2025.

Dit betekent dat fysiotherapeuten die op of na 1 januari 2025 meer dan 8 uur per week werkzaam zijn in een Keurmerkpraktijk, in het Keurmerk Fysiotherapie Individueel Register geregistreerd moeten zijn.

Ben je werkzaam in een Keurmerkpraktijk voor meer dan 8 uur per week dan moet je ingeschreven staan bij het Keurmerk Fysiotherapie Individueel Register (SKF). Ben je niet werkzaam in een Keurmerkpraktijk dan mag je kiezen in welk individueel register je je inschrijft. 

Voldoe aan de herregistratie-eisen
Voordat je gaat overstappen naar het Keurmerk, is het belangrijk dat je voldoet aan de herregistratie-eisen van KRF NL voor deze registratieperiode om een soepele overgang te waarborgen. Deze eisen betreffen onder andere de werkerveringseis en de minimaal te behalen punteneis voor de registers waarin je staat ingeschreven. Jouw puntenoverzicht vind je via Mijn dossier in PE-online.

Voldoe aan de jaarlijkse Keurmerkvereisten
Naast de herregistratie-eisen van KRF NL is het belangrijk om te voldoen aan de extra Keurmerkvereisten, namelijk jaarlijks 4x peer review, 1x POP-verslag en 5 KU.

Screenshot
Maak voor het beëindigen van registratie een screenshot van je puntenoverzicht en schrijf je vervolgens (aansluitend) in bij het Keurmerk Fysiotherapie Individueel Register. Het screenshot van je puntenoverzicht bevordert een snelle overstap. Maak daarnaast ook een screenshot van de door jou bijgewoonde peer review bijeenkomsten. Deze vind je onder ‘Beroepsgerelateerd’ (klik op pijltje naar beneden) in jouw puntenoverzicht in Mijn dossier in PE-online.

Voor meer informatie over het Individueel Register Keurmerk Fysiotherapie kun je contact opnemen met SKF.

Ja, SKF kan dit verplichten omdat zij als voorwaarde hebben opgenomen dat alle werkzame fysiotherapeuten in een Keurmerkpraktijk ingeschreven moeten staan in het Keurmerk Fysiotherapie Individueel Register. Tussen 1 december 2021 en 31 december 2024 was hiervoor een coulanceregeling. Per 1 januari 2025 heeft SKF deze coulanceregeling ingetrokken.  

Tot 31 december 2024 kan je via Bureau Kwaliteitshuis Fysiotherapie bureau@kwaliteitshuisfysiotherapie.nl (opent in nieuw tabblad) met onderbouwd bewijs bij langdurige ziekte, zwangerschap of minder dan 8 uur per week werkzaam in een Keurmerkpraktijk coulance aanvragen voor het volgen van peer review of een deel daarvan. Na 31 december 2024 moet je dit melden bij SKF.  

Voldoe je niet aan de jaarlijkse peer review eis dan wordt een persoonlijk verbetertraject gestart. Dat betekent dat je het volgende jaar de te weinig gevolgde peer review bijeenkomsten moet inhalen. Rond je het verbetertraject niet succesvol af en kom je nogmaals peer review bijeenkomsten tekort, dan wordt een verbetertraject gestart met de Keurmerkpraktijk waarin je werkzaam bent. 

Je had je met ingang van 1-1-2025 moeten registreren in het Keurmerk Fysiotherapie Individueel Register (SKF). We zijn bezig om de overstapregeling met SKF uit te werken en technisch in te bouwen in PE-online. Binnenkort is dit mogelijk.  

Met de overstapregeling kun je straks makkelijk overstappen (door jouw dossier over te dragen) met behoud van je punten en je registratieperiode. Het is de bedoeling dat je maar één keer hoeft te betalen voor een registratiejaar, ook als je overstapt naar een andere organisatie. KNGF en SKF zorgen onderling voor de verrekening van kosten.  

Een printscreen van jouw puntenoverzicht waarmee je kunt aantonen dat je voldoet aan de herregistratie eisen van KRF NL is voldoende om je te kunnen inschrijven bij SKF per 1 januari 2025. Informatie over het meenemen van een eventueel puntenoverschot of puntentekort kun je lezen in het Beleidsdocument KRF NL (opent in nieuw tabblad) hoofdstuk 4 en 5. 

Ja, om je aan te melden bij het Individuele Register Keurmerk Fysiotherapie gebruik je jouw persoonlijke PE-online account, BIG-nummer met wachtwoord. Je meld je nu alleen aan via deze pagina.  
Heb je hier vragen over? Mail dan naar info@keurmerkfysiotherapie.nl (opent in nieuw tabblad)

Tot maximaal drie maanden na de beëindigingsdatum van jouw registratie kun je nog in jouw dossier in PE-online. Ben je aansluitend geregistreerd bij het Keurmerk Fysiotherapie Individueel Register dan kun je bij het Totaaloverzicht activiteiten alle jaren in Mijn dossier de startdatum aanpassen bij de filters, waardoor ook de voorgaande activiteiten/scholingen/punten zichtbaar worden

Mocht de praktijk besluiten geen Keurmerk praktijk meer te willen zijn of maak jij als fysiotherapeut zelf de beslissing om niet meer voor een Keurmerkpraktijk te gaan werken dan kan je je opnieuw registeren in het Individueel Register Fysiotherapie. Mail naar register@kwaliteitshuisfysiotherapie.nl

Alle fysiotherapeuten die zich vóór 31 december 2024 hebben uitgeschreven uit KRF NL zijn bij Vektis op inactief gezet. De verwerking van een inschrijving bij het Keurmerk Individueel Register Fysiotherapie duurt enkele dagen.

Zodra de inschrijving bij het Keurmerk Individueel Register Fysiotherapie definitief is, worden de juiste gegevens automatisch verwerkt bij Vektis.

Ja, dat kan, maar een dubbele registratie hoeft niet. En dubbele registratie betekent dubbele kosten. Ben je werkzaam in een Keurmerkpraktijk voor meer dan 8 uur per week dan moet je ingeschreven staan bij SKF.  

Vragen over Punten/Scholing

De punten worden in PE-online automatisch toegekend aan het register/de registers waarvoor de scholing geaccrediteerd is. Schuiven met punten/verdelen van punten is daarom niet meer nodig en ook niet mogelijk.

In PE-online kun je in de nascholingsagenda (opent in nieuw tabblad) zoeken op scholingen die geaccrediteerd zijn en voor welk(e) register(s). Je kunt een specifiek register selecteren onder ‘PE-categorie’. De scholing wordt toegekend aan elk register waarvoor de scholing is geaccrediteerd.
Voorbeeld: als een scholing van 20 punten geaccrediteerd is voor het register Kinderfysiotherapeut én Algemeen Fysiotherapeut, dan worden in beide registers 20 punten toegekend.

Als een geaccrediteerde scholingsactiviteit ontbreekt, neem je contact op met de scholingsaanbieder. Voor niet geaccrediteerde scholing kun je zelf een puntenaanvraag doen via jouw dossier in PE-online. Kies Activiteit toevoegen in de blauwe menubalk en kies de van toepassing zijnde categorie. Voor meer informatie check tabel 5 (opent in nieuw tabblad) in de Uitvoeringsregeling Individueel Register Fysiotherapie

De punten voor geaccrediteerde scholing die door de scholingsaanbieder zijn toegekend in PE-online worden in beide registers meegeteld

Punten voor niet geaccrediteerde activiteiten moet je via jouw dossier in PE-online bij beide kwaliteitsregisters aanvragen.

Nee, dat ligt iets genuanceerder. Je moet in 5 jaar tijd (de registratieperiode duurt altijd 5 jaar) 120 punten in het Basisregister fysiotherapeut behalen. Daarnaast moet je voor ieder Deelregister (specialisme) waarin je geregistreerd bent 50 punten halen en voor ieder Aantekeningregister 20 punten. De  vakinhoudelijke punten die je haalt in de Deel en/of Aantekeningregisters tellen ook (één keer) mee in het Basisregister fysiotherapeut.

Sta je bijvoorbeeld in 3 deelregisters, dan moet je 3×50 vakinhoudelijke punten halen. Afhankelijk van of de scholing is geaccrediteerd voor een deelregister worden de punten toegekend aan de deelregisters.

Zowel voor geaccrediteerde als niet geaccrediteerde scholing/activiteiten kun je punten krijgen.

  • Geaccrediteerde scholing

Alle geaccrediteerde scholing kun je vinden in de (Na)scholingsagenda in PE-online. De Accreditatiecommissie gaat over de accreditatie van scholingen. De nascholingsagenda vind je via Mijn dossier in PE-online, kies Nascholingsagenda (in de blauwe balk bovenin). Hier vind je alle geaccrediteerde scholing én voor welk register de scholing geaccrediteerd is.

Je kunt bij de filters een specifiek register selecteren onder ‘categorie’. De punten worden toegekend aan elk register waarvoor de scholing is geaccrediteerd.

Voorbeeld: volg je een scholing van 20 punten en is de scholing geaccrediteerd voor het register Kinderfysiotherapeut én Basisregister Fysiotherapeut, dan worden er in beide registers 20 punten toegekend. De scholingsaanbieder is verantwoordelijk voor het toekennen van de accreditatiepunten in PE-online aan alle deelnemers.

  • Niet geaccrediteerde scholing

Voor niet geaccrediteerde scholing kun je zelf in PE-online punten aanvragen. Ga naar Mijn dossier in PE-online, kies Activiteit toevoegen (blauwe balk bovenin). Kies voor Overige activiteiten, vul de afrondingsdatum in en kies bij Categorie de van toepassing zijnde activiteit.

Meer informatie over de categorieën vind je ook in de Uitvoeringsregeling Tabel 5 pagina 21 t/m 24 (opent in nieuw tabblad). Deze tabel geeft aan hoeveel punten en of er vakinhoudelijke of beroepsgerelateerde punten aangevraagd kunnen worden (Tip: print de tabel). In Bijlage 1 vindt je de uitwerking van alle (overige deskundigheidsbevorderende) activiteiten.

Dit zijn activiteiten/scholingen die:

Er is geen punteneis voor het beroepsgerelateerde deel maar de punten tellen wél mee voor het puntentotaal.

Ja dat kan. Beroepsgerelateerde punten zijn niet verplicht. 

  • Vakinhoudelijke punten

Binnen het Basisregister Fysiotherapeut en de Deel- en Aantekeningregisters moeten vakinhoudelijke punten gehaald worden met vakinhoudelijke scholingsactiviteiten. Dit zijn activiteiten gericht op het fysiotherapeutisch handelen, de rechtstreekse behandelrelatie met de patiënt en diens bewegend (dis)functioneren. Deze activiteiten dienen binnen het vakgebied fysiotherapie te vallen, conform het geldende KNGF Beroepsprofiel Fysiotherapeut en de beroepsprofielen van de BI’s (Beroepsinhoudelijke Verenigingen). Dit zijn (scholings)activiteiten die:

  • Beroepsgerelateerde punten

Deze (scholings)activiteiten vallen buiten het vakgebied van de fysiotherapeut zoals beschreven in het KNGF Beroepsprofiel Fysiotherapeut 2021 en in de beroepsprofielen van de verbijzonderingen, maar binnen de reguliere gezondheidszorg en/of de fysiotherapeutische praktijkvoering. Deze scholingsactiviteiten grijpen direct aan op één of meer verschillende competenties of beroepsrollen van de fysiotherapeut (anders dan fysiotherapeutisch handelen). Dit zijn (scholings)activiteiten die:

De punten voor stagebegeleiding worden bij ons aangeleverd door de hogescholen. De hogescholen moeten aan het einde van elk jaar een deelnemersbestand bij ons aanleveren. In dit bestand staat aangegeven wie er recht hebben op de punten voor intensieve stagebegeleiding of extensieve stagebegeleiding. De punten worden dan door ons bijgeschreven voor degene die daar recht op hebben.  

Om voor puntentoekenning in aanmerking te komen kun je -op dit moment- alleen aan KNGF intervisie modules deelnemen, met een vast programma en een coach.   

Met IQ Healthcare zijn we daarnaast bezig met een nieuwe vorm van reflecterend leren (die gaat SamenLeren heten); dit is een wat vrijere vorm en zonder coach.   

Facturatie Individueel Register Fysiotherapie

Met de overgang van KRF NL naar het Individueel Register Fysiotherapie zijn de betalingsvoorwaarden als ook de betalingsstructuur veranderd. Je ontvangt op het moment van (her)registratie vooraf de factuur voor het jaar waarin je je registreert. Ook als je je gedurende het jaar registreert in het Individuele Register Fysiotherapie of voor een deel- of aantekeningregister.

Je kunt deze factuur vinden in jouw persoonlijke PE-online account onder Betalingen.

Dat kan verschillende redenen hebben. Mail naar register@kwalteitshuisfysiohterapie.nl met het betaalbewijs/overboeking als bijlage

De registratiekosten worden via PE-online gefactureerd. Het klopt dat je het bedrag moet overmaken op een rekening van de Deutsche bank. CM.com is de payment-provider van PE-online en zij incasseren de registratiekosten voor Individueel Register Fysiotherapie. Zij zijn aangesloten bij de Deutsche Bank. Deze bank heeft een Nederlands IBAN-nummer waarin inderdaad ‘DEUT’ staat. Het kan ook zijn dat je een afwijkend bankrekeningnummer van de Deutsche Bank ziet staan, dit heeft te maken met het feit dat de betaling eerst op een tussenrekening van de payment-provider terecht komt.

De registratiefactuur voor het Individueel Register Fysiotherapie moet voorafgaand aan de registratie betaald worden en kan niet in termijnen voldaan worden. In tegenstelling tot voorgaande jaren is het in PE-online niet mogelijk om een betalingsregeling met ons te treffen of via automatische incasso te betalen.

Een afwijkend factuuradres is niet mogelijk, de factuur wordt digitaal verstuurd naar het opgegeven mailadres in PE-online. Jij ontvangt vanuit PE-online een mail over jouw factuur. De factuur kan je gelijk vanuit de mail betalen. Ook vind je de factuur in jouw persoonlijke PE-online account onder betalingen. Het is van groot belang om de betalingsinstructies op de factuur op te volgen. Als het betalingskenmerk niet correct is ingevuld of ontbreekt kunnen wij jouw betaling niet aan jou koppelen. Indien gewenst kan je de factuur downloaden of printen en dan bij jouw werkgever declareren.

De factuur wordt naar het factuuradres gestuurd zoals je dit hebt opgegeven in PE-online.

Voor de administratieve verwerking van registraties en herregistraties wordt het bureau ondersteund door een online registratieprogramma. Dit programma brengt kosten met zich mee. Daarnaast is personele inzet nodig voor diverse taken, zoals de administratieve afhandeling, het beantwoorden van vragen, en het uitvoeren van toetsing, monitoring en handhaving.

Onze registers kwalificeren zich als een erkenningsregeling. Dit betekent dat zorgverzekeraars, patiënten en verwijzers deze registers beschouwen als betrouwbare bronnen voor het vinden van professionele fysiotherapeuten. Om aan de voorwaarden van een erkenningsregeling te voldoen, is onafhankelijkheid cruciaal.

De borging van deze onafhankelijkheid is toevertrouwd aan commissies. Zij zien toe op de onafhankelijke uitvoering van de registervoering en waarborgen deze om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de registers te garanderen.